Ψέμα

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Από πολλούς είναι κάτι κατακριτέο. Άλλοι το θεωρούν ως πηγή πολλών συμφορών, ενώ άλλοι λένε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαίο κακό. Είναι η απόδειξη ότι πολλά πράγματα μπορεί να πάρουν διάφορες τροπές μόνο και μόνο από τα λόγια κάποιου.
Όλοι μας έχουμε πει ψέμματα, για την ακρίβεια αρκετές φορές. Υπάρχουν και φορές που δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί το κάνουμε ουσιαστικά ασυνείδητα. Σίγουρα σε μερικούς από εσάς θα έχει τύχει να σας ζητήσει κάποιος την βοήθεια σας και σεις να είπατε "Είμαι κουρασμένος ρε συ" ή "Μου έχει προκύψει κάτι" ενώ ουσιαστικά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
Προσωπικά, το ψέμα το διαχωρίζω σε δύο βασικές κατηγορίες: το καλοπροαίρετο και το κακοπροαίρετο. Στην πρώτη περίπτωση μπαίνει το ψέμα που θα πούμε για να βοηθήσουμε κάποιον, το ψέμα που θα πούμε για να αποφύγουμε ένα δυσάρεστο συμβάν. Ή το ψέμα που ουσιαστικά είναι σαν προπομπός μιας αλήθειας, δηλαδή λες για ένα ψεύτικο γεγονός που έλαβε χώρα, ενώ θα λάβει χώρα κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, με σκοπό πάντα την ευχαρίστηση του δέκτη.
Στην δεύτερη κατηγορία θέτω δύο υποκατηγορίες, το κακοπροαίρετο που δεν έχει κανείς όφελος από αυτό, και ο πομπός θα το πει από complex ή κάτι παρόμοιο και το κακοπροαίρετο που θα το πει για να ωφεληθεί κάποιος , συνήθως ο πομπός, εις βάρος όμως κάποιου άλλου.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να δείξω ότι όπως παντού ισχύει το "Μέτρον Άριστον" έτσι και δω. Ηθικά είναι μια αρκετά κατακριτέα πράξη, ωστόσο τι θα κάνατε εσείς στο εξής:

Είστε σε μια περιοχή που οι εβραϊκής καταγωγής είναι άκρως ανεπιθύμητοι (ακραία περίπτωση, αλλά υποθετικά μιλώντας) και εσείς είστε εβραίος. Θέλετε να βρείτε δουλειά. θα αποκρύψετε την αλήθεια, έτσι δεν είναι;

Και θα πουν ορισμένοι: "Άλλο η απόκρυψη της αλήθειας και άλλο το ψέμα"
Αποκρύπτοντας όμως την αλήθεια οδηγείς τον άλλον σε μια ψεύτικη κατάσταση με μερικά λανθασμένα δεδομένα. Άρα τον οδηγείς στο ψέμα και πάλι.

Όπως και να χει το ψέμα αποτελεί ισχυρό όπλο του καθενός. Βέβαια, δεν είναι και η πιο δίκαιη λύση και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν λύση. Ωστόσο, εκεί που φτάνεις σε αδιέξοδο είσαι αναγκασμένος να το χρησιμοποιήσεις αν θες να συνεχίσεις να ζεις με κάποια δεδομένα.